Krynica Vitamin, jeden z największych polskich producentów napojów bezalkoholowych, niskoalkoholowych i środków do dezynfekcji, otrzymała prestiżowy certyfikat bezpieczeństwa i jakości żywności Amerykańskiego Instytutu Piekarnictwa – American Institute of Baking.
Dwudniowy audyt AIB International odbył się pod koniec lutego w zakładzie produkcyjnym w Dziadkowskiem-Folwarku w powiecie łosickim na Podlasiu. Krynica Vitamin spełniła wyśrubowane wymogi dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności i otrzymała certyfikat AIB International – dedykowany branży napojowej (Consolidated Standards for Beverage Facilities). Standardy AIB są cenione nie tylko w USA, ale na całym świecie. Instytut od stu lat ocenia bezpieczeństwo produkcji żywności oraz systemy jakości produkcji. Standardy AIB uchodzą za najbardziej wymagające i surowe normy w branży spożywczej.

Marta Kamińska
– Jakość i bezpieczeństwo żywności to dla nas kwestie priorytetowe. Chcieliśmy zdobyć certyfikat AIB International, by pokazać, w jaki sposób doskonalimy produkcję. Ten dokument to bardzo dobra wiadomość dla naszych amerykańskich klientów. Dla rynku amerykańskiego jest to sygnał, że nasz zakład spełnia najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności, najbardziej rygorystyczne wymagania. Rozwój Krynicy Vitamin idzie w parze z najwyższą jakością, a to otwiera przed nami nowe rynki zbytu – powiedziała Marta Kamińska, dyrektor ds. jakości, badań i rozwoju w Krynicy Vitamin SA.
To był pierwszy audyt AIB w Krynicy Vitamin. Audytor przez dwa dni wizytował zakład, co jest nietypowe w dobie pandemii koronawirusa Sars-CoV-2. Audyty odbywają się obecnie zdalnie.
– Audytor wyposażony w specjalny sprzęt techniczny . Sprawdzał wszystkie zakamarki, rozkręcał elementy linii produkcyjnych, sprawdzając, czy wszystkie elementy są sprawne, czyste i nie zagrażają bezpieczeństwu produkcji. Audytor badał również czystość budynków administracyjnych, gospodarkę odpadami, a także zewnętrzną część zakładu – dodała Marta Kamińska.
Krynica Vitamin produkuje na rynek amerykański napoje alkoholowe na bazie sfermentowanego cukru hard seltzer, a także napoje energetyczne dla jednego z największych graczy na amerykańskim rynku energetyków. Niedawno rozszerzyła współpracę z amerykańskim kontrahentem na produkcję napojów energetycznych na rynek europejski. W ramach tej współpracy, Krynica Vitamin produkuje również napoje energetyczne na rynek australijski.
W zakładzie produkcyjnym Krynicy Vitamin w Dziadkowskiem-Folwarku na Podlasiu wdrożony jest szereg certyfikatów, potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo naszych produktów. Wśród nich są International Food Standard (IFS), British Retail Consortium(BRC), FSSC 22000. Produkty Krynicy Vitamin spełniają również wymagania rynku bliskowschodniego, gwarantem czego jest certyfikat HALAL, a także KOSHER. Spółka jest też zarejestrowana w FDA, jako producent napojów dopuszczony ze swoimi produktami na rynki amerykańskie. Ponadto posiada certyfikat BIO.
Krynica Vitamin w 2020 roku zarobiła sześciokrotnie więcej, niż w roku poprzednim. Szacunkowy zysk netto za 2020 r. wyniósł 56,6 mln zł, wobec 7,4 mln zł w 2019 roku (wzrost 655 proc. r/r). W całym 2020 r. Krynica Vitamin wypracowała 446 mln zł przychodów ze sprzedaży (wzrost o 50 proc. r/r), co było najwyższym wynikiem w historii Spółki. Sprzedaż przełożyła się na 74 mln zł zysku operacyjnego (wzrost o 575 proc. r/r). Bardzo dobre wyniki są konsekwencją produkcji i sprzedaży płynów do dezynfekcji w drugim kwartale 2020 r. oraz wypracowaniem wyższych przychodów z działalności podstawowej w całym ubiegłym roku.
Krynica Vitamin w obecnym roku skupia się na dalszym umacnianiu swojej pozycji na rynku produkcji napojów oraz dywersyfikacji geograficznej. Dział R+D przygotowuje nowe formuły napojów, m.in. w opcji „low sugar”, czyli dostosowane do opłaty cukrowej, a także nowe formuły środków ochrony osobistej i kosmetyków.
Polecamy wywiad z Martą Kamińską w Portalu Spożywczym